Archive for noiembrie, 2012

Fenoxietanol

Cosmetice Bio   FenoxietanolFenoxietanolul este noul favorit din industria chimica si este din ce in ce mai des folosit in industria produselor cosmetice, pe post de conservant ca si alternativa a parabenilor. Fenoxietanolul este cunoscut de asemenea si sub denumirea de monofenil etilenglicol. Este o substanta uleioasa, fara culoare. Este un glicol eter, are proprietati bactericide (functioneaza precum un dezinfectant, antiseptic sau antibiotic). Glicolii sunt o categorie de substante care se gasesc in tot felul de produse de la cele cosmetice, la vopseluri, lacuri si anumiti combustibili pentru motoarele avioanelor, avand rol de conservant, in special.

Este folosit ca si aditiv si stabilizator pentru parfumuri (un fixator al parfumurilor), este un ingredient din produsele de protectie solara, un repelent impotriva insectelor, un antiseptic local, un solvent pentru acetatul de celuloza, pentru anumite substante decolorante, cerneluri, tusuri si rasini, pentru conservantii farmaceutici si din sintezele organice.
Este solubil in apa la nivel moderat. Mai este folosit si ca anestezic local. Fenoxietanolul este un conservant care previne aparitia si dezvoltarea bacteriilor si a fungilor in produsele cosmetice, care le protejeaza sa nu se altereze, datorita faptului ca este anti-bacterian. Fenoxietanolul poate provoca probleme la nivelul sistemului nervos central, stari de voma si anumite dermatite de contact. Secialistii afirma ca feniletanolul este toxic daca este inghitit, inhalat sau absorbit la nivelul pielii si ca poate afecta functia reproductiva. In produsele cosmetice concentratia acestuia este in mod normal de 0,5% pana la 1%. Exista cateva studii, efectuate pe animale, care au demonstrat toxicitatea fenoxieanolului (afecteaza creierul si sistemul nervos) – chiar si cand se afla in concentratii moderate. Cercetatorii il catalogheaza ca fiind o substanta iritanta si exista numeroase studii care au demonstrat reactiile ce apar chiar si la doze reduse. Unele cercetari au relevat schimbari cromozomiale si mutatii genetice in timpul testarilor, cat si atrofie testiculara si influentarea in mod negativ a functiei reproductive la soareci. Fenoxietanolul este un alergen local, de contact. Studiile au demonstrat ca poate fi extrem de iritant pentru ochi si piele si ca poate chiar provoca aparitia unor basici pe piele.

Atunci cand folositi produse cosmetice care contin aceasta substanta a expuneti la un risc moderat de aparitie a urmatoarelor probleme si afectiuni: cancer, reactii alergice, iritatii la nivelul ochilor, pielii si plamanilor, toxicitate pentru organe sau la nivel neurologic. Fenoxietanolul are consecinte negative asupra organelor senzoriale chiar si cand se gaseste in doze reduse, are efecte nocive asupra creierului si sistemului nervos atunci cand este folosit in cantitati moderate asupra animalelor si poate cauza mutatii celulare.
Fenoxietanolul se descompune in fenol si acetaldehida, iar acetaldehida se converteste in acetat. Acetaldehida apare in timpul descompunerii etanolului (rezulta alcool si 2 molecule de fenoxietanol) si este suspectata ca ar fi substanta cancerigena. Studiile au descoperit ca atunci cand se inhaleaza aceasta substanta apar iritatii la nivelul ochilor, pielii si a cailor respiratorii. Fenolul poate influenta in mod negativ mecanismul de raspuns primar al sistemului imunitar. Avand in vedere toate aceste aspecte este de-a dreptul ironic faptul ca fenoxietanolul este folosit ca substanta antibacteriana in formula anumitor vaccinuri.

Ftalatii

Cosmetice Bio   FtalatiiFtalatii sunt un grup de substante chimice, care sunt folosite in sute de produse, cum ar fi jucarii, linoleum-uri si tapeturi, detergenti, lubrifianti sau ambalaje alimentare, medicamente, tuburi de perfuzie sau pungi pentru solutii perfuzabile, dar si in produse de ingrijire personala, cum ar fi ojele, fixativele, sapunurile sau sampoanele. Ftalatii, care se mai numesc si plastifianti, se regasesc in multe dintre produsele pe care cu totii le folosim in baie, pentru a deveni mai frumosi, spray de par, parfumuri, deodorante, samponuri, ba chiar si in ratusca de cauciuc cu care se joaca cei mici la baie. In afara de faptul ca ftalatii cresc rezistenta si flexibilitatea plasticului, de asemenea sunt responsabili si de fixarea culorii si a parfumului in produsele cosmetice.
Cei mai folositi ftalati in produsele cosmetice sunt Dibutilftalat, Dimetilftalat, Dietilftalat sau dietilesterul acidului ftalic. Concentratia acestor substante in produsele cosmetice este mai mica de 10%. Sunt folositi in primul rand ca plastifianti in produse cum ar fi oja (pentru ca aceasta sa nu se crape, facand-o sa nu mai fie sfaramicioasa) si in fixativele de par (astfel incat parul sa fie flexibil si sa nu stea teapan), dar si ca fixatori de solventi si parfumuri in diferite alte produse.Ftalatii se gasesc in multe dintre cele mai vandute si renumite produse de infrumusetare. Cu toate ca cei din industria produselor cosmetice afirma ca ftalatii pot fi folositi in siguranta, cele mai recente cercetari medicale contrazic aceasta afirmatie. Ftalatii sunt cunoscuti ca fiind toxine reproductive, si in timp ce este posibil sa fie folositi in siguranta in cantitati foarte mici, femeile sunt expuse la ftalati din foarte multe surse pe parcursul unei zile. Ftalatii se gasesc in oja, in produsele de ingrijire a parului, in parfumuri, in jucarii, in perdelele de plastic de la dus, in scaunul de la masina, ceea ce inseamna ca toate aceste surse se acumuleaza si creeaza  nivele periculoase de ftalati in organism. Chiar daca nivelul acestor chimicale toxice este foarte mic in produsele cosmetice, cercetatorii avertizeaza ca efectul lor combinat poate duce la probleme de sanatate. Printre simptomele care ar putea rezulta in urma folosirii produselor cosmetice care contin ftalati se numara:
- iritatii ale ochilor (lacrimarea ochilor), ale pielii, ale nasului si gatului
- dureri de cap, ameteti, senzatia de greata
- posibila polineuropatie, disfunctii vestibulare, dureri, amorteli, slabiciune, epuizare, spasme ale mainilor si picioarelor.
In studiile efectuate pe soarecii de laborator s-a descoperit ca animalele expuse la ftalati au dezvoltat cancer de ficat si au suferit de distrugeri la nivelul rinichilor. Mai mult, fetusii de soareci, care au fost expusi la acesti ftalati cand se aflau in uter au dezvoltat mutatii la nivelul organelor reproducatoare, cum ar fi scrot redus ca dimensiune, testicule care nu coborau din abdomen, hipospadias si dimensiuni reduse ale penisului. Toate aceste anomalii duc, in mod frecvent, la un nivel redus de sperma si spermatozoizi, infertilitate, un nivel redus de testosteron si cancer testicular, fenomene la care acum cercetatorii se refera ca fiind “sindromul ftalatilor”. Expunerea la ftalati s-a descoperit ca are drept consecinte si cresterea incidentei unor anomalii de dezvoltare, cum ar fi bolta palatina despicata si malformatii ale scheletului, dar si la o crestere a mortii fetusilor in cazul animalelor folosite pentru testari de laborator.Specialistii atrag atentia ca si copii sunt expusi la ftalati prin:
- respirarea aerului contaminat cu ftalatii care au fost emanati din produsele care-i contin si care se regasesc in casele noastre, cum ar fi perdelele de la dus, linoleum-ul, furtunul de gradina si anumite jucarii de plastic
- prin faptul ca baga in gura jucarii moi de plastic care contin ftalati
- prin aplicarea anumitor produse de ingrijire personala care contin ftalati, mai ales pe zonele foarte absorbante ale corpului, cum ar fi axilele, palmele sau scalpul.
- mancand alimente care au venit in contact cu ambalaje care contin ftalati si bisfenol A.
- prin administrarea de tratamente medicale, cum ar fi transfuziile sau perfuziile, care se realizeaza prin tuburi de plastic care contin ftalati
Cercetatorii au descoperit ca mecanismul prin care femeile fertile, care se afla la varsta cand pot procrea, intra in contact cu ftalatii este reprezentat de produsele cosmetice, de produsele destinate ingrijirii parului si lotiunilor de corp.
In studiile realizate pe soarecii de laboratori, s-a descoperit ca ftalatii au legatura cu: cancerul de ficat, afectiuni ale rinichilor, scrot redus ca dimensiune, testicule care nu coboara, Hispadias (un defect din nastere in care deschiderea uretrei se afla situata spre baza penisului si nu in varful lui), reducerea calitatii spermei, nivel redus de testosteron, cancer de testicule. Studiile au sugerat ca odata ce un individ este expus la ftalati prin intermediul produselor de uz personal si a produselor de ingrijire a pielii in timpul copilariei, sansele de a avea probleme cu greutatea si de a deveni obez la maturitate se maresc.
Ftalati sunt un grup de substante chimice in care intra o mare varietate de compusi, care au in comun structura chimica. Unii ftalati sunt clasificati ca fiind “distrugatori endocrini” datorita abilitatii lor de a modifica sistemul endocrin sau pe cel hormonal. Dozele mari de ftalati pot cauza afectiuni ale ficatului sau chiar cancer, insa aceste studii nu au fost facute pe primate (maimute sau oameni), ci numai pe soareci si sobolani. Mai mult, dozele mari de ftalati care au fost administrate sobolanilor erau echivalentul a 500 de grame pe zi pentru o persoana adulta.
Asadar nu exista inca studii care sa demonstreze ca dozele reduse (ca cele pe care le regasim in produsele cosmetice) pot sa provoace aceleasi probleme de sanatate.

Acidul lauric

Cosmetice Bio   Acidul lauricAcidul lauric este un acid gras saturat si este principalul acid din compozitia uleiului de nuca de cocos si din cel de palmier. Reprezinta 40% din acizii continuti de laptele de nuca de cocos. O alta sursa naturala de acid lauric, care sa contina acest acid in aceeasi masura, este laptele matern al femeilor. Si laptele de vaca il contine, insa el reprezinta numai 2% din totalul acizilor grasi. Acest acid este deseori folosit la fabricarea sampoanelor si cosmeticelor si intra in compozitia multora dintre produsele cosmetice bio.
Acidul lauric poate fi administrat si oral, in mod curent sub forma de ulei de nuca de cocos. Denumirea chimica a acidului lauric este acid dodecanoic. Datorita compozitiei sale chimice, este capabil sa interactioneze cu substantele cunoscute sub denumirea de solventi polari, din care face parte si apa. In organism, acidul lauric este convertit intr-o substanta denumita manolaurin. El actioneaza printr-un mecanism cu ajutorul caruia intrerupe membrana lipidica a organismelor straine, cum ar fi virusii, ciupercile si bacteriile. In timp ce monolaurinul ucide aceste micro-organisme nedorite, nu este deloc toxic pentru oameni si nici nu influenteaza functionarea tesuturilor umane.- Acidul lauric este cunoscut pentru abilitatea sa de a stimula metabolismul si de a intari sistemul imunitar, insa efectele sale antimicrobiene sunt cele care-l fac sa para a fi un foarte promitator tratament pentru acnee. Cercetatorii care lucreaza in prezent la crearea unui vaccin antiacneic considera sa acest acid ar putea fi foarte util in lupta impotriva acneei, mai ales ca este de origine endogena, ceea ce inseamna ca se produce in corpul oamenilor. Datorita acestui fapt, acidul lauric poate fi integrat si tolerat de catre organism extrem de bine, permitandu-i astfel sa ofere beneficii optime ca tratament al acneei la adulti, in lupta impotriva a P. acnes, bacteria responsabila de aparitia acneei. Totusi, din cauza faptului ca P. acnes nu este singurul factor care este responsabil de aparitia acneei, nu este inca foarte sigur daca acidul lauric va fi sau nu folosit in viitoarele produse de tratare a acneei. Ar fi bine sa fie folosit, caci este natural, ieftin, non-toxic si are un termen de valabilitate mare, fapt care contribuie la creearea unui produs impotriva acneei, care sa fie delicat, bland cu cel care-l foloseste si ieftin, in acelasi timp.
- Acidul lauric poate interactiona cu grasimea, acesta fiind motivul pentru care acidul lauric este folosit in fabricarea samponurilor. Acidul lauric este capabil sa se ataseze de grasimea gasita in par, iar apa poate fi ulterior folosita pentru a o indeparta. Tot gratie acestei proprietati, acidul lauric face parte din compozitia produselor anticelulitice (contribuie la blocarea procesului de stocare a noi grasimi in ogranism).
- Acidul lauric este benefic de asemenea si pentru a calma infectiile pielii, pentru eczeme si psoriazis
- Acidul lauric se pare ca protejeaza si organismul impotriva virusilor racelilor si gripelor
- Acidul lauric este un hidratant extraordinar pentru piele si poate reduce eritemul (roseata) si descuamarea pielii, fara a avea si efecte adverse
- Acidul lauric are asupra pielii si efecte antifungice, antimicrobiene si antiprotozoare.

ALPHANOVA CIEL D'AZUR MA PROVENCE NATURAL REPAIR OFFICINEA PULPE DE VIE SHANTI SPIRIT