Alcool izopropilic

Articol de: Biorigine Cosmetice Naturale No Comments

Cosmetice Bio   Alcool izopropilicAlcoolul izopropilic este un lichid aromatic amar, transparent si fara culoare, care poate fi amestecat cu apa, alcool si alti solvent. Alcoolul izopropilic este folosit ca solvent in multe produse din indistria parfumurilor si in multe preparate si produse cosmetice de ingrijire personala. Alcoolul izopropilic este folosit si la sterilizarea echipamentelor medicale, la senzatia de racorire locala a pielii si la reducerea riscului de aparitie a infectiilor in cazul ranirilor epidermei. Alcoolul izopropilic este unul dintre ingredientele principale din majoritatea gelurilor dezinfectante pentru maini si poate fi folosit pentru a steriliza portiuni reduse de piele sau alt tip de suprafete. Datorita faptului ca este si antiseptic si astringent in acelasi timp, si deoarece se usuca foarte rapid, alcoolul izopropilic poate fi folosit pentru a curata si a opri sangerarea in cazul ranilor minore. Curatarea zonei din jurul unei rani cu acest alcool ajuta la degresare si la o mai buna aderenta a bandajelor tip leucoplast sau romplast (asteptati sa se usuce zona inainte de aplicarea pansamentului adeziv).
Mancarimea provocata de muscaturile de insecte poate fi calmata mult mai usor daca veti aplica local alcool izopropilic, in loc de alt tip de produse. Daca senzatia de prurit reapare puteti repeta aplicarea ori de cate ori este necesar. Compresele sterile nu trebuie sa va lipseasca niciodata in cazul in care mergeti in drumetii. Aplicati cu ajutorul lor alcoolul pentru a grabi uscarea si pentru a alina mai rapid senzatia de mancarime sau de arsura. Efectele sale asupra pielii pot fi de la calmare pana la durere.
Unele cercetari au sugerat sa solutiile pentru uz local, care contin alcool pot compromite bariera functionala a pielii prin faptul ca indeparteaza secretiile sale naturale si stratul de grasime. Totusi se considera ca sapunurile traditionale pentru maini, care sunt facute pe baza de detergenti, compromit chiar mai mult bariera functionala a pielii, decat o fac produsele de igiena pe baza de alcool.
In cazul contactului direct cu pielea, alcoolul izopropilic poate cauza iritatii, inrosire locala si durere. Cu toate ca nu apar in mod normal, au fost sesizate si cazuri de eczeme si sensibilizari ale pielii dupa folosirea locala a alcoolului izopropilic. Alcoolul izoproplic este iritant pentru piele, ochi, mucoase si partea superioara a tractului respirator. Alcoolul izopropilic poate fi absorbit prin piele si poate provoca efecte sistemice. Au fost raportate si cateva intoxicatii in cazul copiilor, in urma  unor repetate sau prelungite spalaturi cu buretele inmuiat in alcool izopropilic. Simptomele raportate au fost de dificultate in respiratie, stupor si coma.
S-a presupus ca aplicarea locala de pansamente antiseptice cu alcool izopropilic poate fi toxica in cazul bebelusilor si a copiilor.
Alcoolul izopropilic prezinta riscuri legate de faptul ca este inflamabil, insa daca patrunde in piele riscul de a se aprinde este eliminat.
Antisepticele, asa cum este alcoolul izopropilic, ucid rapid micro-organismele care traiesc pe suprafata pielii. Cu toate acestea, ele pot irita mucoasele aflate in apropiere, asa cum ar fi buzele, ducand la uscarea lor si la posibilitatea aparitiei si dezvoltarii microbilor. Din cauza faptului ca se evapora foarte rapid, si a lipsei persistentei sale ca ingredient activ, nu este indicat sa fie folosit ca solutie pentru frectie.
Contactul cu pielea timp de 4 ore sau mai mult s-a dovedit a fi toxic asupra sistemului nervos central. Alcoolul izopropilic este eficient in uciderea germenilor, insa daca este inghitit, inhalat sau absorbit prin piele in cantitati mari, poate provoca intoxicatii, otravire sau chiar moarte la oameni si animale. Se va folosi intotdeauna in locuri care sunt bine ventilate. Se recomanda folosirea manusilor de protectie atunci cand se foloseste pentru a tampon suprafete  mai mari.
- Acneea- Atunci cand este folosit dupa ce pielea a fost spalata anterior, alcoolul izopropilic poate usca sebumul in exces, care se afla in derma. Se considera ca acest efect de uscare poate reduce acneea. Cu toate acestea este necesara combaterea uscarii excessive prin folosirea unei crème hidratante, care sa inlocuiasca umiditatea naturala a pielii, pierduta atunci cand alcoolul izopropilic este aplicat in mod regulat pe piele. Folosirea continua si indelungata nu este recomandata, deoarece pot aparea dermatite. Dermatita de contact este rezultatul unei continue expuneri la o substanta iritanta, iar simptomele includ: senzatie de mancarime, inrosirea locala, aparitia unor basici si a urticariei.
- Rol antiseptic – Atunci cand este aplicat pe portiuni mici ale corpului, alcoolul izopropilic este un excelent antiseptic. De exemplu, este folosit in mod frecvent pentru a curata pielea de bacterii inainte de realizarea tatuajelor sau a piercing-urilor sau pentru a dezinfecta ranile superficiale. Nu se va folosi pentru a curata ranile deschise si profunde sau ranile deschise care rezulta in urma realizarii unui pierceing.
- Ajuta la calmarea durerii – Atunci cand este aplicat pe piele cu un tampon sau cand este diluat cu apa si folosit pentru inmuierea picioarelor, alcoolul izopropilic poate reduce simptomele artritei, cum ar fi durerile articulare, durerile musculare si pielea uscata. Alcoolul izopropilic mai este folosit si pentru a masa corpul dupa exercitii fizice foarte viguroase sau dupa activitati extenuante.
- Inrosirea si iritarea pielii – Se considera ca alcoolul izopropilic are efect de stimulare a circulatiei locale asupra pielii, insa calmeaza si racoreste pielea uscata si afectata de intemperii. Alcoolul izopropilic poate fi aplicat pe piele pentru a racori si calma pielea pacientilor imobilizati la pat si a atletilor. Se poate frectiona zona cu o compresa inmuiata in alcool sau se poate aplica o anumita cantitate de alcool si apoi se maseaza pielea pentru a se obtine un efect imediat de calmare.


Leave a Reply

ALPHANOVA CIEL D'AZUR MA PROVENCE NATURAL REPAIR OFFICINEA PULPE DE VIE SHANTI SPIRIT